Menu

ITS blog: Existuje cesta z VMware?

text: František Kovařík

Nová éra

Jedna éra se letos v únoru definitivně uzavřela, a já si kladu otázku: Existuje cesta z VMware? A pokud ano, dává smysl se po ní vůbec vydat?

VMware Workstation používám od 15 let a ESXi od 17 let. VMware a vritualizace je pro mě synonymem.

Ale jak se říká “Nic netrvá věčně”.

Od oznámení akvizice VMware společností Broadcom v roce 2022 se objevily četné obavy a spekulace ze strany zákazníků i partnerů. Někteří dokonce předpovídali konec VMware, což při pověsti Broadcomu v oblasti akvizic nebylo překvapivé. Cíle, které si Broadcom pro VMware stanovil, nejsou nijak skromné.

Nejhorší scénář? Celkový úpadek produktů, omezení inovací a obchodní podpora zaměřená pouze na top 100 zákazníků.

Naštěstí se tyto obavy zatím nenaplnily. Situace kolem VMware by Broadcom se zdá být stabilizovaná.

A tak si teď kladu otázku: Není teď ten pravý čas se zamyslet, zda vůbec existuje cesta z VMware (ESXi)?

Osobně na trhu vidím tři zajímavé alternativy:

  • Proxmox VE
  • Nutanix AHV
  • Microsoft Hyper-V

Každá z těchto platforem však oslovuje odlišné potřeby a typy zákazníků. Dřívější ceník VMware nabízel přes 12 000 SKU, což umožňovalo sestavit řešení které uspokojilo potřeby od malých podniků až po enterprise sféru.

Dnes nás VMware by Broadcom omezuje na 4 základní edice. I když je nový ceník jednodušší na pochopení, některé use-cases přestávají dávat smysl a je čas zvážit alternativy dříve, než přijde další nabídka na obnovu.

Co je Proxmox VE?

Proxmox VE je open-source virtualizační platforma postavená na Linux jádru. Virtualizace je technologicky založena na KVM a celá platforma je postavena jako hypervizor typu 1, což znamená, že jej lze nainstalovat přímo na hardware pro virtualizaci, stejně jako VMware ESXi (vSphere Server).

Díky tomu, že je open-source, není vázán na jednoho výrobce a je zdarma, což poskytuje značnou flexibilitu a eliminuje licenční poplatky.

Proxmox dnes nabízí zajímavé alternativy ke většině komponentů VMware, včetně virtuální storage a virtuálního networkingu.

I když některé komponenty Proxmoxu nemusí být tak odladěné jako ty VMware a bude potřeba trochu práce navíc. Jejich cenová dostupnost a flexibilita z nich dělá zajímavou alternativu.

Proxmox má, podobně jako VMware, aktivní komunitu, která poskytuje bohatou podporu a návody, takže je snadné najít řešení problémů nebo nové způsoby využití.

Jelikož je to Open-Source můžete zároveň ovlivňovat vývoj a směr.

Kromě komunitní podpory nabízí Proxmox také komerční podporu pro ty, kteří vyžadují oficiální záruky a rychlé řešení problémů.

Platforma navíc podporuje nativní provoz kontejnerů pomocí LXC, což rozšiřuje možnosti nasazení různých aplikací vedle tradičních virtuálních strojů na stejné platformě.

Jedna ze zajímavostí je rozhodně první veřejný release který proběhl už v roce 2008.

Kdy dává smysl si vybrat Proxmox?

Proxmox je dle mého názoru nejlepší volbou pro menší SMB prostředí, kde je potřeba virtualizace na několika serverech a není ambice integrovat infrastrukturu s cloudovými službami od komerčních poskytovatelů (Google, AWS, Azure). Díky své cenové dostupnosti a flexibilitě nabízí hodnotnou alternativu k celému virtualizačnímu stacku VMware.

Prozatím však Proxmox není ideální volbou pro větší enterprise zákazníky. Stále mi v Proxmox chybí odpovídající alterativa k DRS (Distributed Resource Scheduler) nebo vSphere vMotion.

Nicméně, vzhledem k jeho neustálému vývoji a zlepšování se, může být zajímavou možností i pro větší firmy v budoucnu.

Co je Nutanix AHV?

Nutanix AHV je virtualizační platforma od společnosti Nutanix. Je to integrovaný hypervizor, který je součástí jejich řešení pro HCI (hyperkonvergovanou infrastrukturu).

Jelikož je to od začátku postavené jako součást HCI řešení, nabízí jednoduchou správu, výkon a je optimalizován pro běh aplikací v cloudově orientovaném prostředí.

Jak jsem již řekl. Nutanix AHV je licenčně součástí HCI stacku a nelze koupit samostatně. Nicméně jejich základní balíček NCI (Nutanix Cloud Infrastructure) již obsahuje i virtuální networking, virtuální úložiště a možnost Kubernetes podobně jako v případě VMware.

Hlavní sílu Nutanixu vnímám v tom, že je navržený tak, aby řešil problém jednoduché škálovatelnosti a potřeby rozšíření.

Nutanix také podporuje integraci s AWS, Google Cloud a Azure, což přináší další flexibilitu a možnost pro hybridní cloudová prostředí.

Naopak jedna z nevýhod dnes je, že Nutanix sice nativně podporuje kontejnery, ale management není tak integrovaný v porovnání s VMware Tanzu.

V teorii Nutanix nabízí nástroje, které by měly být schopny jednoduché migrace z VMware, v praxi jsem to bohužel nemohl vyzkoušet. Obecně ale platí, že přenést VM nebude problém, ale věci se budou komplikovat při přenášení složitějších konfigurací, networkingu apod.

Kdy dává smysl si vybrat Nutanix?

Nutanix je nejvýhodnější řešení pro střední firmy, které obnovují infrastrukturu nebo staví na zelené louce a chtějí vybudovat HCI řešení a mít možnost hybridního cloudu.

Nevýhodou přechodu na Nutanix vnímám v užším seznamu podporovaného a certifikovaného hardwaru ve srovnání s VMware.

Nutanix sice má odpověď na stejné potřeby jako VMware VCF, nicméně jednoduchost a možnosti správy „enterprise“ multi-cloud prostředí (networking, Kubernetes, jednotný management pro hybridní řešení …) stále nejsou na stejné úrovni. Aby mě někdo netahal za slovo, zde opravdu záleží jaké funkce a možnosti nastavení člověk porovnává.

Ovšem co není dnes může být zítra!

Na závěr bych chtěl dodat, že toto řešení se mi jeví jako nejpodobnější tomu, co dnes nabízí VMware.

Co je Microsoft Hyper-V?

Hyper-V je, podobně jako ostatní, hypervizor typu 1. Liší se od konkurence tím, že je pevně svázáno s instalací Windows Serveru. Není tedy tak „lightweight“ jako VMware ESXi, nicméně Windows Server nabízí mnoho forem instalace, s GUI nebo bez něj…… ⚙️

Hyper-V ušlo dlouhou cestu od svého vzniku. Platforma, která kdysi vznikla, aby Windows nezůstal pozadu ve virtualizaci, je už minulostí. Dnes nám Microsoft nabízí vyspělé řešení, které v mnoha ohledech poskytuje stejnou úroveň provozu, jakou jsme zvyklí vídat u VMware. Vždyť přece Azure cloud běží na této technologii!

Hlavní výhodou Hyper-V pro mě vždy byla licenční politika propojená s Windows Serverem a silná integrace s ekosystémem Microsoftu (System Center, Microsoft Defender a další).

Tento produkt je ideální pro ty, kdo již mají mnoho produktů od Microsoftu. Hyper-V nabízí prokazatelně lepší podporu pro nativní aplikace Microsoftu a operační systém Windows.

Ačkoliv Hyper-V podporuje většinu hlavních distribucí Linuxu, ve srovnání s VMware a jinými platformami má omezenější podporu pro Linux, a na toto je dobré si dát pozor.

Bohužel, z mého pohledu stále nenabízí všechny enterprise funkce a jednoduchost pro správu velkých prostředí, ale to je možná jen o zvyku.

Závěr aneb co bych si vybral já

Proxmox je často cenově dostupný a vhodný pro malé a střední podniky.

Hyper-V je dobře integrován s Microsoft prostředím a může být ideální pro středně velké až velké organizace, které využívají ve velkém Microsoft technologie.

Nutanix je silná volba pro hyperkonvergovanou infrastrukturu, která poskytuje robustní řešení pro potřebu škálovatelného prostředí.

Na závěr bych rád dodal, že řešení, které by bylo tak univerzální jako byl původně VMware, už asi nevznikne. Pokud bych měl vlastní Enterprise řešení, uvažoval bych o kombinaci více platforem pro různé Workloady.

Pokud tedy opravdu uvažujete o přechodu, doporučuji se zamyslet nad tím, co vám nová platforma přinese, a neřešit pouze náklady na licencování a podporu. Jak jsme zjistili, licencování se může změnit ze dne na den, ale přínos a stabilita platformy zůstávají relativně neměnné a dají se sledovat z dlouhodobého hlediska.

PS: Existuje cesta z VMware? – ANO, stačí si vybrat.

PPS: Jelikož je pro mě virtualizace a VMware stále pevně spjato, ještě vydržím a doufám, že Broadcom dodrží své sliby a posune VMware technicky zase o úroveň výše, a nebude pouze „farmařit“ na stávajících klientech.

O autorovi textu

František Kovařík má ve společnosti ITS na starost zahraniční obchod, specificky se pak soustředí na severské země. Své zkušenosti přinesl ze společností jako IBM a TD Synnex, kde začínal jako IT specialista a později se přesunul do obchodně konzultační oblasti. Je nadšenec do nových technologií a rád je zkoumá do detailu. Zaměřuje se na hledání skutečných, praktických řešení místo marketingových frází a snaží se přinést často jiný úhel pohled na danou problematiku.

Co dalšího si přečíst

Podívejte se na další aktuality ze světa IT a dění ve společnosti ITS

Hledáte partnera pro vaše IT?

Neváhejte se na nás obrátit.

Michal Šon

Michal Šon

Ředitel sekce pro klíčové zákázníky

Anna Říhová

Anna Říhová

Business Development Manager

Jan Šafrata

Jan Šafrata

Business Development Manager

Přihlašte se k našemu newsletteru